Donald Duck Action

DPG Media

Challenge

Al 67 jaar lezen Nederlandse kinderen de doldwaze avonturen van Donald, Katrien, oom Dagobert, de neefjes, Willie Wortel en alle andere Duckstad bewoners. Ook op digitaal vlak staat het merk niet stil en omvat het portfolio o.a. een online typecursus en de educatieve game DuckWorld. De volgende stap bleek een voice-ervaring, ontwikkeld door de conversational experts van Greenhouse. Waarbij lezers opeens gesprekspartners worden van hun favoriete weekblad. 

Hoe blijf je relevant voor een digital native doelgroep, zonder de core van de geprinte content en het bereik van de doelgroep uit het oog te verliezen? En hoe kunnen we het moment en gevoel van 'Even lekker Donald Ducken' verlengen en versterken? 

Solution

Als verrijking van ‘het vrolijkste weekblad’ ontwikkelde Greenhouse voor DPG Media een voice-ervaring. Want in tegenstelling tot een groot deel van de doelgroep, was het Donald Duck Weekblad nog niet actief op de Google Assistant. Daar vonden we een uitgelezen kans binnen het game-domein: bij correcte optimalisatie, kan men een spelletje oproepen via het commando 'Ik wil een spelletje spelen'. Zo’n game behaalt gemiddeld 10.000 gesprekken per maand en bereikt ook gebruikers die niet specifiek om ‘De Donald Duck’ vragen. 

Het voice-concept was: een interactieve Donald Duck Quiz, aangevuld met de Moppentrommel (in de nabije toekomst volgen nog meer concepten). We besloten zowel de quiz als Moppentrommel te verenigen in één Google Action. Beide zijn aan te roepen met het commando: ‘Hey Google, ik wil met de Donald Duck praten’. (Waarbij het woord ‘de’ is toegevoegd om te benadrukken dat men niet met de ‘eend’ kwaakt, maar met het weekblad.) 

Om de beleving te versterken, maakten we gebruik van herkenbare muziek en geluiden uit DuckWorld en wordt alles grotendeels ingesproken door een bestaand karakter: Kris Kwis. 

Tijdens de ontwikkeling van de Google Action besloten we de DuckDenkers in te zetten. Een groep van ruim 1500 lezers, die meedenken over het weekblad. Hun waardevolle feedback is verwerkt in de definitieve versie. We merkten bijvoorbeeld dat beide concepten goed werden ontvangen, maar dat de eerste versie van de quiz te veel antwoordopties bevatte.

-

PERFORMANCE

88%*
beveelt de Donald Duck Moppentrommel aan (doel: 50%)

95%*
beveelt de Donald Duck Quiz aan (doel: 50%)

Volgende case

Dankzij de combinatie van de succesvolle lancering, het claimen van het gat in de markt rondom het game-domein, de complete belevingswereld en de uitgebreide content heeft de Google Action van Donald Duck Weekblad alle verwachtingen overtroffen. 

  • 51% van alle DuckDenkers hebben met de Google Action gesproken (17% al meer dan 10 keer).
  • Hoge rating: 4,7 van de 5 sterren (33 stemmers; doel: minimaal 4 van de 5 sterren). Door de uitgebreide content (meer dan 800 quizvragen en ruim 30 raadsels en moppen), blijven de gebruikers terugkomen. We zien zelfs dat tientallen gebruikers langer dan 1 uur spelen binnen één sessie. Over ‘Even lekker Donald Ducken’ gesproken. 
  • Totaal aantal conversaties: 216.816.
  • Totaal aantal unieke gebruikers: 112.000.
  • Totaal aantal interacties: 2.160.416.
  • Gemiddelde interactietijd: 3 minuten en 57 seconden.
  • Terugkerende gebruikers (week op week): 12%. 
  • Verder is de voice-application vlak na lancering verkozen tot ‘App van de Week’ bij NUjunior.

Maar natuurlijk hebben de fans het laatste woord:

Xanthe (10) wilde vooral de Moppentrommel gebruiken. 'Als je dan chagrijnig bent, kun je meteen een grapje horen.' DuckDenker Kristina (11) zou stiekem oefenen met de Duck Quiz, om daarna met de rest van het gezin te spelen: 'Dan weet ik alle antwoorden al!'. Ook Odilia (9) zou de app thuis wel willen gebruiken, maar niet op maandag: 'Dan heb ik voetbal'.

*Bron: Enquête onder 326 DuckDenkers

Volgende case

Award

Gouden Spin Award - Categorie AI & Voice